Beoordeling van stucwerk bij "strijklicht"

Wat is strijklicht?

Strijklicht (ook wel vallicht of vals licht genoemd) wordt veroorzaakt door kleine oneffenheden die normaal gesproken bij gewoon daglicht niet te zien zijn. De muur of plafond ziet er overdag netjes afgewerkt uit.

Waarom kan strijklicht vervelende situaties veroorzaken?

De kleine oneffenheden worden zichtbaar bij zonlicht of lampen die langs de wanden / plafond schijnen (indirect strijklicht). Klanten gaan soms achteraf op zoek naar oneffenheden in de zojuist gestucte of geschilderde wand of plafond door middel van een zaklamp of bouwlamp. Hierdoor wordt u als klant onrustig en belt de stucadoor (of schilder, vloerenlegger, metselaar of tegelzetter die met gelijksoortige problematiek te maken hebben). Als die vervolgens de volgende dag komt kijken, zijn de oneffenheden weer verdwenen omdat het strijklicht dan niet aanwezig is.

Dit levert vaak een ongemakkelijke situatie op die soms in een onnodig geschil uitdraait. Onnodig omdat strijklicht niets te maken heeft met de afwerking die de stucadoor heeft achtergelaten maar hoort binnen de norm van de afwerking van uw wand of plafond. Ongemakkelijk omdat het de relatie tussen u als klant en de stucadoor kan verstoren.

Hoe beoordeel je stucadoorswerk?

Wand- of plafondafwerking kan het beste beoordeeld worden op 2 meter afstand van de wand of plafond bij normaal daglicht. Als er dan geen oneffenheden te zien zijn, is de afwerking van voldoende kwaliteit.

Het beoordelen van een oppervlak mag volgens de normen nooit met strijklicht beoordeeld worden.

Wilt u meer weten over strijklicht of de wijze van beoordeling van stucadoorswerk neem gerust contact met Stucadoor-Limburg op.